KRÓTKA RYMOWANKA - Wiosenna jajecznica z bakaliami


Duch, jak zmysł smaku.
Zapachu duch.
Szczypta afrodyzjaków.
Receptory w ruch.
Kilka jajek kurzych,
Cebule ze dwie, małe.
Pieczarek garść niedużych,
Listek kapusty białej.
Pocięta kromka chleba,
W taką niewielką kostkę.
Wszystko doprawić trzeba,
Pieprzem, solą i czosnkiem.
Świeża zielona pietruszka.
Ze trzy główki rzodkiewki.
Pocięta w plastry gruszka.
Klika plasterków marchewki.
Pomidor jeden twardy,
Rozkosz dla podniebienia.
Majonez trochę musztardy.
Oliwa z pierwszego tłoczenia.
Warzywne  składniki kroimy,
W plastry lub małe kosteczki.
Mieszając w patelni dusimy,
Z pomocą drewnianej pałeczki.
Na innej z kolei patelni,
W kosteczkę chlebek krojony,
Prażymy wolno, rzetelnie,
Aż będzie przyrumieniony.
Potem do chlebka tego
Wlewamy jaja zmieszane
I resztę tego wszystkiego,
Co wcześniej przygotowane.
Już nam niewiele trzeba.
Do piekarnika wsadzamy
Kilka plasterków chleba,
Które oliwką skraplamy.
Najlepiej podajemy
Winko czerwone do tego,
I zanim jeść zaczniemy,
Życzę wszystkim smacznego.

Brak komentarzy: